Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kolme ja puoli miljardia vuotta vanha kallioperä !

Saunajärvi on muinainen asuinalue, juuret ulottuvat aina 7000 vuoden taakse Iijokisuun asutuksen historiaan. Alueelta läheltä on löydetty Euroopan vanhin kalliomuodostelma Siuruankankaan alueelta.

www.pudasjarvi.fi/index.php?go=target&id_1=tekstit/nahtavyydet_siuruankangas.php&indeksi=1

http://www.pudasjarvi.fi/galleria/nahtavyydet/siuruan_kalliot/index.htm

Kierikkikeskus sijaitsee yli-Iin keskustan tuntumassa, missä voi käydä opiskelemassa kivikautisen asumisen mallia mm. Saunajärven alueella (www.kierikki.fi). Saunajärveltä n. 15 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Litonia-meren aikainen muinainen kivirakkasaari Puolakkavaara, joka kohoaa muuten soisella alueella omiin korkeuksiinsa. Kivirakka-alueen suuruus on peräti 5 hehtaaria. ks  www.pudasjarvi.fi/galleria/maisemia/puolakkavaara/index.htm

Kuvassa näkyy Lapinsaari sijaiten keskellä Saunajärveä. Nimensä saari on saanut sananmukaisesti lappalaisten asuttaessa saaren ja kaivaessa sinne ns. hauta/ansakaivantoja. Suomensukuisten alkaessa verottamaan lappalaisia, lappalaiset pakenivat alueelta pohjoisemmas ja pohjoisemmas verottajia/ryöstäjiä pakoon.

Varsinainen kämppäalue koostuu teräväpään hirsikämpästä, miehistökämpästä, saunatuparakennuksesta, tallirakennuksesta, rantakellarista, liiteri/varastorakennuksesta ja teknisestä tilasta. Rakennukset sijaitsevat kahden järven kannaksella, Sauna- ja Kolijärven välisellä alueella. Kolijävi on ns. Pohjavesijärvi veden ollessa kristallinkirkasta.

Alue toimi 50-luvun alusta lähtien Metsähallituksen savottakämppänä. Oli erikseen Terävänpään kämppä, missä työnjohto piti kortteeria. Miehistökämppä taas oli tavallisten työmiesten asuinsija savotoilla ollessa. Myös oma pappa Kalervo ehti elinaikanaan pitämään kortteeria alueella savotoilla ollessaan.

Myöhemmin Pohjois-Pohjanmaan Partiopiiri http://wiki.partio.net/Pohjois-Pohjanmaan_Partiopiirihankki kämppämiljöön Metsähallitukselta omaan käyttöön, missä käytössä alue oli aina vuoteen 2001 saakka. 

Myös hirviporukat ovat pitäneet kämppämiljööta leirikeskuksenaan hirvenmetsästyskauden aikana kymmenien vuosien ajan. Sijaitseehan Saunajärven ympärillä erinomaiset valtion metsästys- ja marjastusalueet kaiken kansan käyskennellä. Katso myös pienriistan metsästysaluerajaukset Saunajärven alueella

http://varaamo.villipohjola.com/intresdocs/kuvat/mkartat/5639_a3.pdf

Alueen moottorikelkkareitit

http://varaamo.villipohjola.com/intresdocs/kuvat/urakartat/kartta_17.pdf

koko suomen moottoikelkkakartat

http://varaamo.villipohjola.com/intresdocs/kuvat/urakartat/kartta_indeksi.pdf

http://www.pixbox.fi/?page=alb_link&alb=920543

Lisää Kuvia Saunajärven alueesta:

http://www.pixbox.fi/usr_show_id144575_page0_order1.html

saunajärven paratiisi
©2019 Saunajärven paratiisi - suntuubi.com