Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

RSS

 08.01.2018 13:25 | Jokijussi

Eläkeuudistus hyväksyttiin eduskunnassa – erityisesti yrittäjän kannattaa nyt olla tarkkana 

23.11.2015

Eduskunnan viime perjantaina hyväksymä eläkeuudistus tuo monia muutoksia eläkkeisiin. Eläkeuudistus tulee voimaan vuoden 2017 alusta. Erityisesti yrittäjien kannattaa nyt olla tarkkana – YEL-työtulon pitäminen ajan tasalla koko työuran ajan on entistä tärkeämpää.

Moni yrittäjä on parantanut eläkkeensä määrää korottamalla YEL-työtulonsa oikealle tasolle vasta työuran loppuvuosina. Nykyinen yli 63-vuotiaiden 4,5 % superkarttuma poistuu ilman siirtymäaikaa vuonna 2017. Kun superkarttuma poistuu, ei eläkkeen parantaminen työuran loppuvuosina välttämättä onnistu yhtä hyvin kuin nykyisin. Tämä muutos koskettaa yrittäjiä keskimäärin enemmän kuin työntekijöitä.

– Yrittäjän eläkevakuutuksen YEL-työtulon pitäminen riittävän suuruisena koko työuran ajan on vastaisuudessa entistä tärkeämpää. Eläkeuudistuksen jälkeinen lykkäyskorotus lasketaan koko työuran aikaisesta karttuneesta eläkkeestä eikä senhetkisestä YEL-työtulosta, kuten superkarttuma nykyisin, kertoo työeläkeyhtiö Elon eläke- ja vakuutuspalveluista vastaava johtaja Keijo Kouvonen.

Yrittäjillä karttuneet eläkkeet ovat keskimäärin palkansaajia pienemmät. Tämä johtuu siitä, että yritystoiminnan alussa YEL-työtulo on usein mitoitettu pieneksi, jotta vakuutusmaksutkin olisivat matalat.

– Tilastojen valossa eläkeasiat alkavat kiinnostaa vasta lähempänä eläkeikää, noin 50–60-vuotiaana. Samoihin aikoihin yrittäjät alkavat nostaa YEL-työtuloaan lähemmäksi oikeaa tasoa, muistuttaa Kouvonen.

YEL-työtulo kannattaa pitää oikean suuruisena koko ajan myös siksi, että monet yrittäjän sosiaalietuudet, kuten työttömyysturva ja sairaus- ja vanhempainpäiväraha määräytyvät YEL-työtulon mukaan.

Pidempään työskentelystä palkitaan

Eläkeuudistuksen jälkeenkin pidempään työskentelystä palkitaan. Lykkäyskorotus tuo euroja eläkkeeseen, jos henkilö jatkaa työskentelyä yli alimman vanhuuseläkeiän. Lykkäyskorotus on 0,4 % jokaiselta lykätyltä kuukaudelta. Esimerkiksi, jos henkilö lykkää vanhuuseläkkeen alkamista vuodella, saa karttuneeseen eläkkeeseen yhteensä 4,8 % korotuksen. Lykkäyskorotuksen lisäksi yli 63-vuotiaana tehdystä työstä karttuu eläkettä 1,5 % sen hetkisestä YEL-työtulosta tai työansioista.

53–62-vuotiaille karttuu eläkettä 1,7 prosenttia siirtymäaikana vuosina 2017–2025. Heille tulee myös 1,5 prosenttiyksikköä korkeampi työeläkemaksu kuin muilla.

Eläkeuudistuksen myötä eläkettä alkaa karttua yrittäjille 18-vuotiaana ja työntekijöille 17-vuotiaana.

Eläkeuudistus nostaa myös eläkeikää asteittain sekä tuo kaksi uutta eläkelajia, osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ja työuraeläkkeen.
 

 

 


 - Jokijussi | Kommentoi Joulu se tulla jolkottaa
13.12.2016 14:40 | Joki Jussa

niin ettei tahro kyydissä pysyä. Eipä oo tullu käytyä mökillä sitten marraskuun lopun. Haaveena oli, että poikain kanssa oltais oltu yksi yö Terävässäpäässä... No, ehtiihän sitä joulunpyhinäki, jos vaikka sen mökkitontun näkis...


 - Joki Jussa | Kommentoi Ilmainen nettikirja, e-kirja Se on täytetty, Kappale 58
29.11.2011 07:52

Poliisit olivat edistyneet tutkinnassaan niin, että kykenivät jäljittämään luodin tulokulman ja sen perusteella haravoivat aluetta pari päivää löytämättä kuitenkaan kuin yksittäisiä jälkiä  lähimpien ollessa 400 metrin päässä onnettomuuspaikasta. Johtopäätökseksi tuli, että metsästäjän satunnainen harhalaukaus oli tappanut konekuskin.  Niinpä  onnettomuudesta tehtiin asianmukaiset raportit ja työt jatkuivat jo seuraavalla viikolla taas täydellä voimalla.

Pikkarainen huokaisi helpotuksesta, koska miehet olivat surmanluodin jälkeen olleet todella peloissaan ja alkaneet kapinoimaan työmaalle lähtöä vastaan, ennen kuin saataisiin selko tapahtumien kulusta.  Ja niin oli saatu poliisin vahvistus asialle;  harhalaukaus, tekijä tuntematon.

Tämähän alkaa kohta olla kuin sen egyptiläisen faaraon haudan avaus; kaikki, jotka olivat siinä mukana, kuolivat jossain vaiheessa yksitellen ja epäselvissä olosuhteissa.

 


( Päivitetty: 03.10.2016 18:12 )

Kommentoi Ilmainen nettikirja, e-kirja Se on täytetty, Kappale 55
13.11.2011 10:55

Saman päivän aamuna Pirkko soitti Jaskalle ja kehui Kalevassa ollutta juttua loistavaksi vastavedoksi allashankkeelle.

” Tais ne tulla ne korkiammat voimat sittenkin avuksi kun järjestivät nuo räjähtäneet ammukset niin että työt keskeytettiin toistaiseksi. Ja kun oli vielä niin hyvä tuuri että kesälomat sattuivat olemaan päällä Geologisella tutkimuslaitoksella eli eivät saa tehtyä sitä rajähdekartoitusta kuin vasta syksyllä. Sitä ennen me voitaisiin olla yhteyksissä paikallisiin kansanedustajiin, siis ainakin muihin kuin keskustapuolueen edustajiin. Ne kun ovat naulannet kantansa ja myyneet sielunsa kovalla rahalla Pohjolan energialle. Ja lobata ja esitellä Kansallispuistoa ja Natura-alueita ja muuta siihen liittyvää. Minä voin valjastaa kaikki kynnelle kykenevät voimat asian taakse.  Ja nyt kun on taas ensi viikolla Iijokisoudun aika, niin siinä voisi ottaa kansallispuistoidean oikein voimallisesti esiin. Onhan siellä silloin ainakin puolikymmentä kansanedustajaa paikalla. Voisi vaikka panna koko eduskunnalle kutsun tulla soutuun mukaan, niin näkisivät kaikki paikan päällä, ettei allasasia aivan niin selvä ole.  Jos vaikka saataisiin kaadettua hallitus jo ennen seuraavia vaaleja tämän asian varjolla!”

”Niin,” Jaska vastasi. ”Onhan nyt ollut pitkin syksyä näitä vaalirahasotkuja päivittäin lehdistössä, lyötäisiin vain lisää tuulta purjeisiin ja bensaa liekkeihin, onhan tuota tullut parinkymmenen vuoden ajan mietittyä, mikä tässä maassa on oikein vialla.” Niin Jaska esitteli Pirkolle 17 kohdan Suomen remonttiohjelmansa ja sai tämän vakuuttumaan asioiden tärkeydestä, oikeutuksesta ja ajoituksesta.

”Mutta ensin meidän pitää saada selville se, kuinka syvällä suossa alueen kansanedustajat ja valtuutetut ovat vaalirahasotkuissa? Kuinkahan paljon lienee Pohjolan energia rahoittanut viime vaaleissa alueen valtapuolueen kunnallisvaali– ja kansanedustajaehdokkaiden vaalityötä ?  Ja jos on ja mittavassa määrin, olisi se kunnon paukku vasten Kollaja- hankkeen kasvoja ja viimeinen niitti Pohjolan energialle sen jokirosvomaiselle ja laittomalle hankkeelle,” Jaska tuumaili.


( Päivitetty: 03.10.2016 18:11 )

Kommentoi 21.12.2011 13:57

Trojan Resource:n koko hallitus oli saapunut viimein Suomen kamaralle ja oli parhaillaan maastokatselmuksella Karahkan kultavaltauksella. Jake ja Tim kertoivat kairausten tuloksista ja jo kasvojen ilmeistä saattoi päätellä, että johtoporras oli hyvin tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa, olivathan Tim ja Jake pyytäneet hankkeelle jatkorahoitusta juuri lupaavien löydösten innoittamina.

Miehet marssittivat hallitusta maastossa esitellen niin karua mutta omalla tavallaan kaunista erämaamaisemaa. Välillä pysähdyttiin hörppäämään kupit kahvia samalla kun viriteltiin nuotiot herrojen pitämiseksi lämpiminä ja suopeina hankkeelle. Eipä aikaakaan, kun esittelykierros oli tehty ja saatu johto vakuuttuneeksi hankkeen kannattavuudesta ja tulevaisuuden kaivostoiminnan laajuudesta. Tim oli arvioinut varovasti hankkeen tuottavan yhtiölle 20 vuoden aikana oli 10 miljardia amerikan dollaria. Se oli paljon se, eikä siinä edes ollut mukana heidän henkilökohtainen ja vielä salainen, oma harmaakivikaivostoiminta.

Herrat jaksoivat katsella ja kuunnella työpäivän verran, kunnes iltaa kohti pikku hiljaa siirtyivät Ouluun katsahtamaan Oulun kaupungin ”iltakultamarkkinoiden” toimivuus.

Jakea oli hiukan jännittänyt hankkeen jatkorahoitus, mutta Tim oli saanut porukan vakuuttuneeksi hankkeen kannattavuudesta. Olivathan he kylläkin hieman panneet analyyseihin lapinlisää varmistaakseen myös oman kaivannaistoiminnan alkuinvestointien jatko ja loppuun vienti.

He olivat tulleet vakuuttuneiksi Venkaan alueen löydöksen arvosta saatuaan tietää mineraalianalyysin perusteella salaperäisen harmaan aineen koostumus ja esiintymisen laajuus. Päänvaivaksi oli muodostunut alueella häärivä toinen mainari Kristyna kumppaneineen sekä yllättäen kesällä valtausalueelle saapunut ”konearmada” Pikkaraisen johdolla. Miehet olivat miettineet päänsä puhki, miten he saisivat kaivostoiminnan alueella alkamaan pelkäämättä sitä, että alue hukutettaisiin veden alle ennen kuin se ehtisi edes alkaakaan saatikka sitä, että mineraalirikkauksilla olisi myös toinen ottaja.  Oli siinä motiivia kerrakseen tehdä tyhjiksi muiden osapuolten aikomukset.


( Päivitetty: 03.10.2016 18:09 )

Kommentoi


saunajärven paratiisi
©2019 Saunajärven paratiisi - suntuubi.com