Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Get the Flash Player to see this player.
NORTHERN LIGHTS ELI REVONTULET

Revontulet ovat maamme pohjoisesta sijainnista johtuen varsin yleisiä taivaanilmiöitä. Pohjoisessa Suomessa revontulia voi esiintyä lähes joka yö jopa silloin, kun Auringon aktiivisuus on minimissään.

Vanhojen uskomusten mukaan revontulet syntyvät kun kettu juoksee kovalla pakkasella tuntureilla huiskien samalla hännällään lumikinoksia niin, että kipinät sinkoilevat taivaalle. Näistä vanhoista tarinoista juontaa myös ilmiön nimi: revontulet.

Tieteellisemmän käsityksen mukaan revontulet ovat valoilmiö, jotka esiintyvät ylemmässä ilmakehässä noin 70 - 1000:n kilometrin korkeudella. Revontulet syntyvät, kun Auringosta lähtevä aurinkotuuli, joka koostuu varautuneista hiukkasista (protoneista ja elektroneista), Maan ilmakehään iskeytyessään virittää pääasiassa happiatomeja, typpimolekyylejä ja vetyatomeja.

www.astronetti.com/astro/revontulet.htm

www.oulu.fi/astronomy/planetology/PlanetologiaII/magnetosfaari/magnetosphere.htm

aurora.fmi.fi/public_service/ on-line revontulihavaintoja

on-line havaintoja avaruudesta ja ilmakehästä, ei revontulia

www.spaceweather.com/

Yleisesti ottaen revontulten oletetaan olevan peräisin auringosta, mutta muitakin selityksiä lienee. Toisinaan näyttää myös siltä, että revontulet saavat alkunsa maan kamarasta eli maapallon "voimapisteistä", joita lienee tasaisin välimatkoin pallomme pinnalla.

Revontuliääniä

www-pw.physics.uiowa.edu/mcgreevy/#latest

www.acoustics.hut.fi/projects/aurora/FIN1.html

saunajärven paratiisi
©2019 Saunajärven paratiisi - suntuubi.com