Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Taustaa

Aikanaan, kun aloitin näiden sivujen kirjoittamisen, alkusysäyksenä oli kirjoittajan omakohtaiset kokemuksen sähköisten ilmiöiden tiimoilta kuin myös sen ymmärtäminen, että luonto antaa useimmiten valmiita vastauksia, kun osaa asettaa oikein kysymyksen. Sittemmnin kysymyksiin saatiin vastaukset, mutta niin kuin yleensä aina käy, ruokahalu kasvaa syödessä eli seuraava kysymys on, onko näillä maasähköilmiöillä vielä jokin kauaskantoisempi aiheuttaja...Näitä asioita tulen näillä sivuilla tänä ja ensi vuonna tarkastelemaan.

Kolijärvi

Saunajärven luoteispuolella n. 250 metrin etäisyydellä sijaitsee kirkasvetinen Kolijärvi. Järven erikoisuuksia ovat sen  lähes pyöreä muoto ja järven keskellä sijaitseva pohjavesilähde, mitä mm. sukeltajat käyttävät sukellusretkillään kohdepaikkanaan. Järven muoto ja keskellä oleva lähde viittaavat ns. kraaterijärveen eli että järvi olisi aikanaan muodostunut meteoriitin iskeydyttyä maahan. Myös järven rannat ovat oudon muotoiset eli nousevat tasaisessa maastossa paltteena ylöspäin aivan kuin jokin suuri kappale olisi singonnut maa-aineksen sivuun törmäyksen voimasta. ks. Suomen tunnistetut kraaterijärvet

http://www.somerikko.net/old/geo/imp/paass_s.htm

Virvatulien valtakunta

Samoin mm. kannaksen alueella on nähty valoilmiöitä,  mikä viittaa alueen magneettikentän aktiivisuuteen. Vanhan kansan kielessä kyseessä on silminnäkijähavaintojen perusteella ns. virvatuli, jonka selitetään syntyvän suolta ja järven pohjalietteestä purkautuvan metaanikaasun syttyessä sopivissa olosuhteissa. Viime syksyn havaintojen perusteella ilmio nähtiin kahteenkin otteeseen, toinen soihtu näkyi keskellä järveä ja toinen Kämpälle johtavan pihatien päässä. Ilmiö oli niin kirkas, että se valaisi aluetta kohtalaisen suurelta alueelta. Kirjoittajalla ja velipojalla on myös aikaisempia havaintoja saman harjujuonteen länsipuolelta Ouluun johtavan tien varrelta eli marraskuussa räntäsateessa nähty koko maiseman valaisema valonväläys.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että Vengasvaaralta on löydetty maaperätutkimusten yhteydessä suhteellisen rikas kupariesiintymä, mikä viittaisi maaperässä olevan runsaasti sähköä hyvin johtavaa metalliainesta.  Samoin lähellä sijaitsevan Sorsasuon alueella on tehty valtaus, jonka yhteydessä suoritetuissa kairauksissa on tavattu poikkeuksellisen suuria magneetti/kuparipitoisuuksia ja poikkeava painovoimakenttä. Alue saattaa olla myös kahden muinaisen siirroslohkon välialuetta. Tämä tarkoittaa, että alueen läpi kulkee kahden eri-ikäisen laatan keskipiste ja näiden laattojen hankautuessä metalliaines aktivoituu ja muodostaa sähköisiä varauksia. Näiden laattojen erilaiset magneettipitoisuudet, mikä on selvästi nähtävissä gtk:n magneettisuuskartoista, voivat omalta osaltaan olla aiheuttamassa näitä "tulisoihtuja".

ks alueen kallioperäkartta ja murrosalueen sijainti

http://en.gtk.fi/export/sites/default/Geoinfo/DataProducts/Bedrock/Bedrock_1M.jpg

Ks sorsasuon valtaustutkimus

http://209.85.129.104/search?q=cache:c8RPLg_ClPEJ:www.ktm.fi/files/16207/M06_3514_2006_1_10.pdf+sorsasuo&hl=fi&ct=clnk&cd=1

Eli metaanikaasu, kupari/magneettipitoisuus maaperässä, sopiva ilman lämpötila (havaintohetkellä +7-+9 astetta) ja täysin tyyni, tuuleton ilta yhdistettynä havaintoon, että kannas vetää puoleensä sähkövarauksia malmipitoisuuden perusteella (salamoita) voisivat olla ainakin osittainen selitys havainnoille. Samalla tavalla mm. Outokummun kupariesiintymä löydettiin aikanaan valoilmiöiden perusteella.

Jos ilmiö johtuu metaani eli suokaasusta, pitäisi tämän suokaasun olla hyvinkin kuumaa leimahtaessaa. Kuitenkaan kenenkään ei tiedetä vahingoittuneen liekkiön (virvatulen) vaikutuksesta. Näin ollen kirjoittaja kallistuu sähkömagnetismin aiheuttamaan, pallosalaman kaltaiseen ilmiöön maaperässä, jonka aiheuttaja on joko kuparikiisu/megneettikiisu maaperässä tai meteoriitin aiheuttama Paasjärven tapainen kiisuesiintymä maaperässä. Samoin yksi selittävä tekijä voisi olla kahden erilaisen ikiaikaisen mannerlaatan murroskohta, jotka koostuvat erilajisesta maa-aineksesta eli toisen laatan magneettipitoisuus suuri ja toisen pienenpi. Ks karttakuva  http://geomaps2.gtk.fi/website/fodd/viewer.htm

ks. wikipedia tieteelliset- ja kansanperinteet selitykset

ilmiölle  http://fi.wikipedia.org/wiki/Virvatuli

Ks. myös Paasselän meteoriittijärven kairaukset http://www.gtk.fi/domestic/lehtiin/1999/lt990416.htm 

ja video paasselän valopallosta

video.google.com/videoplay

http://marionettiliike.suntuubi.com/?cat=10

sekä maavaloista kuvaa

Linnuntietä n. 5 km:n etäisyydellä olevalta Ala-Siuruan kylältä on useita havaintoa täsmälleen paasselän valopallon tapaisesta ilmiöstä, joka nousee Koli/saunajärven suunnasta kulkien lähinnä kaakkoon päin ja kestäen useita minuutteja.

Maavalo

Maavalot (eng: earth lights) ovat harvinaisia väitettyjä valoilmiöitä, joita esiintyy taivaalla tai maanpinnan lähellä, joissain kuvauksissa jopa veden alla. Maavalot muistuttavat usein muodoltaan palloa tai pilveä. Ne liikkuvat nopeasti tai hitaasti tai ovat paikallaan. Maavaloja havaitaan eniten vuoristoseuduilla.

Nimen "earth light", maavalo, antoi ilmiölle Paul Devereux vuonna 1982. Samalla hän erotti tämänkaltaiset ilmiöt omaksi ryhmäkseen. Sitä ennen tämän kaltaisia ja muitakin valoilmiöitä kutsuttiin "haamuvaloiksi". (eng: spook lights)[1] Maavaloja ei olla pystytty tieteellisesti selittämään, mutta niistä on monia teorioita. Maanvalojen tai osan maavaloiksi kutsutuista ilmiöistä arvellaan liittyvän maaperään, mineraaliesiintymiin tai tektoniikkaan. Geologi Michael Persinger uskoo maanvalojen johtuvan voimakkaasta elektromagneettisesta kentästä, jonka syntyy maaperän lohkoliikuntojen paineesta. Hänen tutkimustensa mukaan maavaloja havaitaan varsinkin lohkoliikuntojen läheisyydessä. Hänen mukaansa maavalot selittävät merkittävän osan ufohavainnoista. Joihinkin ufohavaintoihin liittyvät oudot olennot hän taas selittää saman elektromagneettisen kentän aivoissa aiheuttamiksi hallusinaatioiksi. Tämä selitys on kuitenkin kiistanalainen.

Usein maavaloa voidaan kutsua myös virvatuleksi, sillä ei ole tarkkaan määritelty, mitä valoilmiöitä kuuluu virvatuliin. Virvatulet ovat kansanperinteiden tuntemia valoilmiöitä, joita tapahtuu maanpinnassa tai sen lähellä. Maavalot voivat kuitenkin näkyä yläilmoissakin. Eri aikakaudet ja kulttuurit ovat antaneet maavaloille omiin mytologioihinsa pohjautuvia nimityksiä ja selityksiä. Ne on nähty muun muassa lohikäärmeiksi, piruiksi, henkiolennoiksi ja UFO:iksi. Kuten virvatulia, myös maavaloja esiintyy joissain paikoissa enemmän kuin muualla. Tällainen on muun muassa Norjan Hessdalen, pieni laakso, jossa ilmiötä on tutkittu vuodesta 1983. Vuodesta 1998 Hessdalenissa on ollut automaattinen mittausasema, joka on muun muassa kuvannut valot lukuisia kertoja. Nykyisin Hessdalenissa maavaloja havaitaan noin 20 vuodessa. Huippuaikana vuosien 1981 ja 1984 välillä havaitsemistiheys oli jopa 20 havaintoa viikossa. Suomessa tämäntapaisia ilmiöitä väitetään näkyvän usein Oriveden Paasselällä, joka on meteori-iskun synnyttämä järvenselkä.

Ks myös artikkeli mavaloista  fi.pandapedia.com/wiki/Maanj%C3%A4ristysvalot

Triboluminesenssi

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sokerikiteitä, joita murskattaessa saattaa syntyä pieniä valonvälähdyksiä.

Triboluminesenssi on valoilmiö, joka esiintyy, kun epäsymmetrisiä sidoksia sisältäviä kiteisiä aineita naarmutetaan, hierotaan tai murskataan.

Triboluminenssin voi huomata muun muassa timanteissa, jotka saattavat alkaa hehkua, kun niitä hierotaan. Tämä ilmiö nähdään myös timantin leikkausprosessissa. Luminesenssia havaitaan myös sokerikiteitä murskatessa.

Triboluminesenssin tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta on esitetty, että mekaanisessa ärsytyksessä rikkoutuvat epäsymmetriset sidokset aiheuttavat varausten eriytymistä. Nämä pienet jännite-erot pyrkivät tasaantumaan ja muodostavat täten elektronivirran, joka ionisoi ilmaa ja saa aikaan pienen välähdyksen. Triboluminesenssin välähdys on siis kuin pienikokoinen salama.

Triboluminesenssi-sanan alkuosa tulee kreikankielen sanasta tribein, joka tarkoittaa hioa tai hangata, ja loppuosa latinankielen valoa tarkoittavasta lumen-sanasta.

[

muokkaa

] Historia

Triboluminesenssi-ilmiö huomattiin vahingossa 1700-luvun loppupuolella, kun suuria sokerikiteitä murskattiin hienommaksi sokeriksi. Ensimmäiset kirjalliset muistiinpanot kyseisestä ilmiöstä teki kuitenkin englantilainen tutkija Fracis Bacon jo vuonna 1620 [1].

Kirjekuoren avaaminen saa aikaan pienikokoisen salaman

Miksi joskus, kun repäisen auki itseliimautuvan kirjekuoren, näkyy noin kymmenesosasekunnin kestävä sininen välähdys?

Kirjekuoren läppää avattaessa näkyvä valoilmiö voidaan toisinaan havaita myös silloin, kun katkaistaan sokeripala kahtia tai repäistään teipinpala irti lasisen pöytälevyn pinnasta. Valonvälähdys on tosin niin heikko, että sen voi havaita vain hämärässä. Itse ilmiö tunnettiin vuosisatoja ennen itseliimautuvien kirjekuorien keksimistä. Sitä kutsutaan triboluminesenssiksi eli hankausloistevaloksi. Triboluminesenssi syntyy kiteitä hangattaessa tai hajotettaessa. Nimityksen alkuosa johtuu kreikan kielen sanasta tribein, hangata tai hioa, ja loppuosa latinankielen muun muassa valoa tarkoittavasta lumen-sanasta. Triboluminesenssin välähdys on kuin pienikokoinen salama. Kun kirjekuoren liimareuna repäistään auki, syntyy positiivisia ja negatiivisia sähkövarauksia. Jos sähköinen kenttä on riittävän voimakas, elektronit siirtyvät paperista liimaan ja takaisin, törmäävät toisiinsa ja aiheuttavat epäjärjestystä ilman typpimolekyyleissä, joista vapautuu valoa. Osa tästä valosta on näkyvää ja näyttää ihmissilmälle yhtä siniseltä kuin ultraviolettivalolla valaistu valkoinen vaate. Ei tiedetä, miksi kaikki materiaalit eivät näytä pystyvän synnyttämään hankausloistevaloa. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että sitä voi syntyä kaikenlaisissa materiaaleissa, mutta valo on vain niin heikkoa, ettei sitä pystytä havaitsemaan. Syy siihen, että ilmiö voidaan havaita vain tietyntyyppisiä kirjekuoria avattaessa, on niissä käytetty liimalaatu. Itseliimautuvien kirjekuorien liima sisältää nimittäin luonnonkumia, joka ei johda sähköä vaan johon sähkö kerääntyy. Tavallisissa kirjekuorissa, joissa on kostutettava liimareunus, ei ole luonnonkumia.

Sonofusion,  vesikuplasta valopallo ultraäänellä, ks.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_fusion

Fireballs, viinirypäleestä valopallo mikroaalloilla

ks.  http://www.youtube.com/watch?v=vb6WCkC0K1I

Plasmapalloja joen pohjasta Thaimaassa, ks. Naga Fireballs

http://inamidst.com/lights/earth

Pallosalaman synty salamasta, ks.

www.ernmphotography.com/Pages/Ball_Lightning/BL_Gallery1.html

www.ernmphotography.com/Pages/Ball_Lightning/BL_Info_8.html

ks. karttakuva koli/saunajärven alueesta

www.geonames.org/651872/kolijaervi.html

MAASÄHKÖILMIÖT

http://www.ava.fmi.fi/~tjt/ilmasahkosanasto.html

kärkipurkaus

Hiljainen, valaisematon sähköpurkaus ilmaan terävästä kärjestä. Heikompi kuin koronapurkaus. Ilmakehässä ukkospilven alapuolella mastot, puunlatvat ym. synnyttävät kärkipurkausta ja sen myötä ylös suuntautuvaa kärkipurkausvirtaa. Sähkökenttä vahvistuu jyrkästi kärjen kohdalla riippuen kärjen terävyydestä. Yleensä ilmaistaan ns. vallitsevan eli kaukana kärjestä olevan sähkökentän arvo, koska tarkkaa arvoa itse kärjessä ei tiedetä. Purkauskynnys (vallitsevalle kentälle ilmoitettu) ylittyy, kun kärjen paikallinen kenttä kiihdyttää ionisaatiossa vapautuneen elektronin - ennen kuin se ehtii takertua molekyyliin - niin nopeaksi, että se ionisoi uusia molekyylejä. Kärkipurkausvirta saattaa olla merkittävä osa siitä ukkospilven ja maan välisestä virrasta, jota salamatkin välittävät. - Kielenkäytössä ero koronapurkauksen ja kärkipurkauksen välillä on toisinaan häilyvä.

http://www.fmi.fi/tutkimus_ilmakeha/ilmakeha_12.html

http://ae.nsstc.uah.edu/

Maavaloista lisää englanniksi:

www.daviddarling.info/encyclopedia/E/earthlight.html

UUSI TEORIA PLASMAPALLON SYNNYSTÄ

Pitkällisten tutkimusten yhteenvetona olen tullut seuraaviin johtopäätöksiin Saunajärven alueen valoilmiöiden selityksissä:

Alue on ikiaikuisen vanhan tulivuoren kolmion muotoinen jäänne, syntyaika 3,5 mrd vuotta.sitten. Lukuisten luonnonmullistusten ja jääkausien seurauksena tulivuoren huippu kulunut pois ja jääkaudet ja sulamisvesien vesiallas ovat keränneet maamasssoja huipun ympärille niin, että maisema tasoittunut ja soistunut. Vesi vallannut omat paikkansa järvi- ja jokimuodostelmineen.

Kuitenkin edelleen alueen halki kulkee murrosalue, joka elää koko ajan eli maankuoren peräpemenkaaressa noustessa maksimissaan sentin vuodessa, murroslaatat hankautuvat koko ajan toisiaan vasten ja muodostavat eri kiviainesten hankautuessa vastakkain sähköistä varausta. Nämä varaukset purkautuvat tasaisin väliajoin pinnalle ja veden läpi kulkiessaan muodostavat ns.hehkuvan, suuren plasmapallon, joka maan pinnalle päästessään asettuu leijumaan 20- metrin korkeuteen paikkaan, missä maaperän murrosalueesta ja vuoren pintarakentteesta johtuen painovoimakentät erilaiset, toisella puolella n. 600 nanoteslaa ja toisella puolella -600 nanoteslaa. Tässä rajapinnassa plasmapallo pääsee leijumaan vapaasti mutta suuntana luode.

Plasmapallon syntyä ei ole vielä kyennyt selittämään kukaan, mutta sekin aika nähtänee lähivuosina. 

Paasjärven tapauksessa silminnäkijähavaintojen mukaan alueen asukkaat ja muuan tuulastaja on nähnyt monta kertaa plasmapallon nousevan järven pohjasta ja nousevan pintaan ilman minkäänlaista pinnan rikkoutumista. Valopallo saattaa olla paikallaan pitkäänkin ja toisaalta liikkuvan hyvin nopeasti järven päästä päähän nousten välillämaihin ja leijuen ilmassa hitaasti liikkuen tai singahdellen silmittömästi. Siis aika hyvä oli tuo viime keväinen arvaus ilmiön synnystä tuossa edellisessa kappaleessa. Selittäviä tekijöitä ovat:  vesi, mahdollinen kaasun ja veden yhdistelmä (metaani tms), sähköpiikki järven pohjasta, jonka aikansaa edellä mainitsemäni hankaussähkö, missä luultavasti kupari se metalli (vrt Norjan Hessdalen, Outokumpu ja Paasselkä, missä järven pohjasta löytynyt Kiisua (kupari) sekä muita voimakkaasti kiteytyneitä metalleja ja kiviaineksia. Tässähän voisin jo alkaa rakentaman labraoloissa plasmapalloa, olisihan tuo aika jo selittää ja kokeellisisa oloissa luoda aito ilmiö. MOT

Sitten rakennetaan vesikuplaa

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch

the electric current is separating the oxygen, and the hydrogen, making very explosive little bubbles...
the electric current is separating the oxygen, and the hydrogen, making very explosive little bubbles...

LEY LINJAT

Ley-linjoiksi kutsutaan väitettyjä kilometrien mittaisia suoria linjoja lähinnä Keski- ja Länsi-Euroopan maastossa erilaisten muinaisjäännösten välillä.

Linjoihin liitetyistä muinaisjäännöksistä suuri osa on megaliittikulttuurin aikaisia, mutta joukossa on myös paljon nuorempia kohteita, kuten keskiaikaisia kirkkoja ja maatiloja. Usein kirkot kuitenkin tehtiin tarkoituksella aikaisempien pakanallisten palvontapaikkojen päälle. Sinänsä eräiden useiden muinaisjäännösten muodostamien suorien linjojen olemassaolo ainakin Englannin maaseudulla on tosiasia, mutta ei tiedetä, onko niillä ollut merkitystä entisaikojen ihmisille. Linjojen merkityksestä on useita olettamuksia, niitä on oletettu tehdyn ikään kuin tavan vuoksi, koska muitakin kohteita on samoilla linjoilla. Uskonnollisille kohteille etsitään usein "luonnollinen" paikka, joka on ikään kuin kosmoksen kanssa sopusoinnussa, ja sellaisen rakentaminen samaan linjaan muiden kanssa on voinut olla eräs ratkaisu. Linjojen on oletettu myös syntyneen teiden tai uskonnollisten kulkueiden käyttämien reittien varsille. Myös astrologista merkitystä on ounasteltu, kuten monesta yksittäisestä megaliittisesta kohteesta. Megaliittisen kulttuuriin maailmankuva on tuntematon nykyihmiselle. Ei edes tiedetä, mitkä uskonnolliset, maailmankuvalliset tai yhteiskunnalliset seikat saivat ihmiset rakentamaan massiivisia megaliittisia monumentteja.

fi.wikipedia.org/wiki/Ley-linja

Katso Tieteiskirjailija Arthur C. Clargen tuotantoa (elokuvia ja kirjoja) mailman selittämättömistä luonnonilmiöistä

fi.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke

saunajärven paratiisi
©2019 Saunajärven paratiisi - suntuubi.com