Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Saunajärveltä n. 20 kilometriä luoteeseen sijaitsee Oijärven (Karahkan) kultaesiintymä, joka löydettiin geologisen tutkimuslaitoksen kairauksissa 90-luvun puolessavälissä. Esiintymä on kultapitoisuudeltaan niin runsas, että australialainen kaivosyhtiö Troy Resource ltd. on tehnyt alueesta  kaivosvaltauksen ja suunnittelee avolouhoksen perustamista Karahkan alueelle. Kultajuonne suuntaa maantieteellisesti Saunajärveä kohti, joten tiedä vaikka järven ympäristöstä vielä

löydettäisiin kultahippujakin.

www.gtk.fi/explor/tender/Oijarvi/oijarvi.htm

ks. myös Siuruan alueen ja Vengasvaaran kairauksista

http://arkisto.gsf.fi/m10/M10_4_2005_1.pdf

Ks. Oijärven kairauksista

http://209.85.129.104/search?q=cache:c8RPLg_ClPEJ:www.ktm.fi/files/16207/M06_3514_2006_1_10.pdf+sorsasuo&hl=fi&ct=clnk&cd=1

Vengasvaara ja Puolakkavaara kuuluvat valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan.

Ks http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=50153&lan=fi

Kullan etsintä käynnistyy Oijärvellä

IKK, 26.7.2001


Ruotsalainen Riddarhyttan Resources ja australialainen Troy Resources NL siirtyvät yhdessä jatkamaan Geologian tutkimuskeskuksen Kuivaniemen ja Ranuan kuntien alueella tekemää geologista tutkimusta ja malminetsintää. GTK on paikantanut alueella sijaitsevalla Oijärven vihreäkivijaksolla mahdollisen kultavyöhykkeen.

http://www.try.com.au/default.aspx?MenuID=2

Kauppa- ja teollisuusministeriö käynnisti tammikuussa kansainvälisen tarjouskilpailun GTK:lle kuuluvien kaivoslain mukaisten valtausten ja varausten myymiseksi. Tarjouskilpailun voittivat Riddarhyttan Resources Ab ja Troy Resources NL yhteistarjouksellaan.

Tarjouskilpailun kohteena olevien valtausten yhteispinta-ala on noin 3 200 hehtaaria ja ne oikeuttavat geologiseen tutkimukseen ja malminetsintään. Varausten yhteispinta-ala on noin 5 600 hehtaaria, ja niiden haltijalla on etuoikeus esiintymän valtaamiseen.

Valtioneuvosto päätti torstaina valtausten ja varausten myynnistä Riddarhyttan Resources Ab:lle ja Troy NL:lle ehdoin, jotka on neuvoteltu kauppa- ja teollisuusministeriön ja yhtiöiden välillä.

Kuivaniemen kunnassa on myynnin kohteena olevista valtauksista 890 hehtaaria Natura 2000 -verkostoon kuuluvalla alueella. Tällöin tulee sovellettavaksi luonnonsuojelulain 10 luku, jonka nojalla geologinen tutkimus ja malminetsinnän on toteutettava siten, ettei se merkittävästi heikennä alueen luonnonarvoja.

Alue kuuluu myös vanhojen metsien suojeluohjelmaan, mutta tästä ei aiheudu lakimääräisiä toimenpiderajoituksia.

saunajärven paratiisi
©2019 Saunajärven paratiisi - suntuubi.com